Odwiedzasz stronę Zespołu Szkół nr 3 Specjalnych im. Janusza Korczaka

Obserwuj nas w mediach

Branżowa Szkoła I Stopnia nr 4 Specjalna w Pszczynie

Branżowa Szkoła I-go Stopnia nr 4 Specjalna w Zespole Szkół nr 3 Specjalnych im. Janusza Korczaka w Pszczynie, zgodnie z ogólnokrajową reformą szkolnictwa zawodowego, rozpoczęła działalność 1 września 2017 roku. Jednak początki szkoły datuje się na 2002 rok, kiedy to powstała Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 4 Specjalna.

Z powodzeniem nadążamy za szybkimi zmianami otaczającej rzeczywistości i zapewniamy naszym absolwentom jak najlepszy start w dorosłość i odnalezienie się na rynku pracy. Jak dotąd większość absolwentów naszej szkoły branżowej podjęło pracę i z powodzeniem radzi sobie w samodzielnym, dorosłym życiu.

Obecnie zawód, jaki zdobywają nasi uczniowie to zawód Kucharz (512001, kwalifikacja HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań). Praktyki zawodowe organizujemy na terenie szkoły, ale chętni uczniowie mogą realizować praktyki również poza szkołą, jako młodociani pracownicy – do czego szczególnie zachęcamy.

Kwalifikacje zawodowe uczeń może uzyskać po zdaniu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie przygotowanego w naszej szkole przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną (OKE) lub, w przypadku praktyk realizowanych w zakładach gastronomicznych zrzeszonych w Cechu Rzemiosł Różnych – po zdaniu egzaminu czeladniczego przed Komisją Izby Rzemieślniczej. Nasi nauczyciele zawodu posiadają uprawnienia egzaminatorów, co pomaga właściwie przygotować uczniów do egzaminów.

Szkoła uzyskuje pozytywne wyniki zdawalności egzaminów potwierdzających kwalifikacje zawodowe – porównywalne do szkół ogólnodostępnych (wymagania, egzaminy i pozyskane kwalifikacje są takie same).

Na świadectwie ukończenia szkoły nie wpisuje się słowa „specjalna” – absolwenci naszej szkoły mają dobre perspektywy zatrudnienia w wyuczonym zawodzie.

Co oferujemy naszym uczniom?

  • 3 lata nauki zawodu Kucharz realizowanej zgodnie z podstawą programową szkół ogólnodostępnych;
  • Wykwalifikowaną kadrę pedagogiczną, zarówno dla ptrzedmiotów zawodowych jak i ogólnokształcących;
  • Odpowiednio dobrane do potrzeb i możliwości ucznia zajęcia rewalidacyjne i specjalistyczne oraz z zakresu pomocy psychologiczno-pedagogicznej;
  • Dobrą bazę dydaktyczną z wyposażonymi w tablice interaktywne sale lekcyjne oraz:
    • 2 pracownie gastronomiczne a także kuchnę szkolną, w której realizowana jest część praktyk zawodowych,
    • pracownię komputerową,
    • bibliotekę szkolną,
    • siłownię wewnętrzną i zewnętrzną, 
    • salę gimnastyczną i możliwość korzystania z sąsiedzkiej hali sportowej (w ramach zajęć w.f) wraz z kortami tenisowymi i dużymi boiskami;
  • Życzliwą atmosferę oraz stałe wsparcie pedagogiczno-psychologiczne;
  • Stołówkę i świetlicę;
  • Wycieczki dydaktyczne.

Nasze atuty to:

  • Małe oddziały klasowe;
  • Indywidualne podejście do ucznia;
  • Dodatkowe godziny zajęć rewalidacyjnych ( w zależności od potrzeb – od 2 do 6 godzin dla ucznia);
  • Bogata oferta zajęć terapeutycznych i rewalidacyjnych, zgodnie ze wskazaniami zawartymi w opinii poradni psychologiczno-pedagogicznej oraz na podstawie diagnozy pedagogicznej zespołu nauczycieli pracujących z uczniem, w tym: trening EEG Biofeedback, terapia metodą Tomatisa, socjoterapia, psychoedukacja, terapia metodą Warnkego, zajęcia ogólnorozwojowe, zajęcia dydaktyczno-wyrównawcze i inne;
  • Stały dostęp do opieki psychologiczno-pedagogicznej;
  • Opieka pielęgniarki szkolnej w godz. 7.30 – 15.00.
  • Bezpłatny dojazd do szkoły ucznia z niepełnosprawnościami sprzężonymi, organizowany przez gminę właściwą ze względu na miejsce zamieszkania dziecka;

To, co nas wyróżnia:

  • Ceremoniał i wypracowane tradycje: patron, logo ,hymn, sztandar, system nagradzania Odznaki Korczakowskie, zwyczaj ślubowania uczniów szkoły branżowej;
  • Aktywnie działający Samorząd Uczniowski;
  • Zapewnienie wsparcia psychologiczno-pedagogicznego;
  • Wsparcie Stowarzyszenia „ Razem” działającego na rzecz pomocy naszym uczniom.
Trzy osoby w strojach kucharskich (biała bluzka, niebieski fartuch, biała chusta na głowie) stojące przed budynkiem, trzymające w rękach talerze i pucharki z potrawami.
Zdjęcie 1. Uczniowie w strojach kucharskich przed szkołą.
Zdjęcie 2. Wyposażona kuchnia szkolna – miejsce praktyk.
Osoba w stroju kucharskim w rękawiczkach jednorazowych w trakcie przygotowywania potrawy - klusek, stojąca przy blacie roboczym. Przed nią stolnica z wyrobionymi kluskami.
Zdjęcie 3. Praktyki uczniowskie.
Pomieszczenie kuchenne ze stanowiskami do pracy. Przy każdym stanowisku stoją osoby w strojach kucharskich w trakcie prac kuchennych.
Zdjęcie 4. Pracownia gastronomiczna.

Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie Kucharz:

Informujemy, że wszystkie materiały dotyczące egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie (formuła 2012, 2017 i 2019) są dostępne na stronie:

https://www.testy.egzaminzawodowy.info

W Serwisie dostępne są testy pisemne, arkusze praktyczne, oraz przykładowe rozwiązania z egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie opracowane przez Centralną Komisję Egzaminacyjną. Baza materiałów jest na bieżąco aktualizowana. Dostęp do materiałów jest bezpłatny. 

Testy można rozwiązywać bezpośrednio na stronie (online) lub pobierać na swój komputer (np. do wydruku). Możliwe jest także generowanie losowych zestawów pytań. Uczniowie mogą udostępniać wyniki swoich testów nauczycielom, dzięki czemu możliwa jest nauka zdalna.

Korzystanie z wielu funkcji może wymagać bezpłatnej rejestracji. Dostępne są także dodatkowo płatne funkcje premium, ale nie są one w żaden sposób wymagane do korzystania z Serwisu.

Aktualności

W dniu 4 kwietnia 2025 roku w naszej szkole odbyła się wyjątkowa impreza pod nazwą „Zabawy sensoryczno-ruchowe z niebieskim w tle”. W

Światowy Dzień Świadomości Autyzmu, obchodzony corocznie 2 kwietnia, ma na celu zwiększenie wiedzy i zrozumienia na temat autyzmu. Tego dnia na całym

Obserwuj nas w mediach

Przejdź do treści