W czwartek 7 marca 2012 roku uczniowie
kształcący się w zasadniczej szkole zawodowej, mieli możliwość sprawdzenia
swoich wiadomości zgodnie z procedurami egzaminacyjnymi.
Młodzież kształcąca się w
zawodach rzemieślniczych : piekarz oraz technolog robót wykończeniowych w
budownictwie przystąpiła do teoretycznego próbnego egzaminu czeladniczego. Egzamin został
przeprowadzony zgodnie z wytycznymi zawartymi w Rozporządzeniu MENiS z dn.
12.10.2005 w sprawie egzaminów kwalifikacyjnych na tytuły czeladnika i
mistrza w zawodzie- przeprowadzanych przez komisje egzaminacyjne izb
rzemieślniczych.
Egzamin składał się z
dwóch części.
Pierwsza cześć to test 49
pytań z następujących działów:
-
rachunkowość zawodowa
-
działalność gospodarcza,
-
rysunek
zawodowy,
-
zasady bhp
oraz p.poż,
-
podstawowe
zasady ochrony środowiska,
-
podstawowe
przepisy prawa pracy,
-
podstawowa
problematyka prawa gospodarczego i zarządzania przedsiębiorstwem.
Druga część polegała na udzieleniu odpowiedzi
na 3 pytania z następujących zakresów : technologia , materiałoznawstwo oraz
maszynoznawstwo. Kucharze małej gastronomii zmierzyli się z
egzaminem próbnym zawodowym z części teoretycznej zgodnie z procedurami
Centralnej Komisji Egzaminacyjnej.
Zadania egzaminacyjne sprawdzały ich wiedzę
z zakresu:
-
technologii gastronomicznej z towaroznawstwem,
-
bezpieczeństwa i higieny pracy,
-
wyposażenia zakładów gastronomicznych
-
podstaw rachunkowości gastronomicznej.
Uczniowie bardzo chętnie przystąpili do
egzaminu i zachowywali się zgodnie z wymogami. Wykazali się dużą
dojrzałością zawodową. Było to dla nich nowe, niezapomniane doświadczenie.
Procedur egzaminacyjnych przestrzegały:
Patrycja Lekki-Małek, Edyta Gilder-Pfeifer, Janina Niebudek.
|