15-19.11.2021r. - Podsumowanie Powiatowego Tygodnia Kariery

 

W dniach 15-19.11.2021 r. odbywał się w naszej szkole Powiatowy Tydzień Kariery. Jegohasłem przewodnim w tym roku było „Ekwiwalent za talent”, czyli samopoznanie i odkrywanie samego siebie w kontekście podejmowanych ról społecznych i zawodowych.

Dla klas 1--5 odbył się konkurs „Zakodowany zawód”, polegający na odgadnięciu zaszyfrowanych w obrazkach narzędzi i przypisanie do nich wybranego zawodu. W konkursie wzięły udział klasy: 1-2aL p. J.Kwoka, 3aL p. U.Kuczera, 4-5aL p. A. Oszmaniec

Dla klas 1-3L do odgadnięcia były zakodowane obrazki: nożyczki - fryzjer, zeszyt - nauczyciel, paleta malarska - malarz, jabłko - ogrodnik. Natomiast dla klas 4-5L to: zegar- zegarmistrz, pączek- cukiernik, rakieta- kosmonauta, boisko- piłkarz

Wszystkie klasy spisały się na medal, w nagrodę otrzymają: dyplom uczestnictwa w konkursie dla klasy oraz indywidualnie książeczki z nauką prostego kodowania.

Dla klas 6-8L zaproponowano konkurs na wykonanie gry planszowej „Droga kariery”, której celem jest pokazanie kolejnych kroków jakie wykonuje uczeń szkoły podstawowej, aby dostać się do szkoły branżowej.

Wykonania gry planszowej podjęły się dwie klasy: 8aL z p. M. Dawczyńską oraz 6aL z p. B. Kutarbą. Nagrodę główną - dyplom i bon pieniężny otrzymała klasa 8aL, natomiast klasa 6aL otrzymała – dyplom i słodkości dla klasy.

Z największym odzewem spotkał się konkurs kulinarny „Francja elegancja” dla klas SPDP oraz klas Szkoły Branżowej, który polegał na wykonaniu dania z ciasta francuskiego.

Zdjęcia z wypiekami i przepisy przedstawiły klasy SPDP:

  • 1-3aPP p. W. Czernika – francuskie poduszki z budyniem i czekoladą,
  • 1auP p. D. Czerwińskiej- Żołny – ciastko francuskie z serem i brzoskwinią,
  • 1-2buP p. J. Mizery – brzoskwinie w cieście z migdałami ,
  • 1cPP p. P. Olek - gwiazda z ciasta francuskiego z pesto, 2auP p. A. Strączek - ciasto,
  • 2bPP p. A. PławeckiejBrauntsch - przekąska z grzybami i serem.

Natomiast klasy szkoły branżowej wykonały prezentacje przedstawiające ich wyroby z ciasta francuskiego:

  • 1B p. I. Wojtylak - paszteciki z pieczarkami w beszamelu, paluchy i wianki z paróweczkami,
  • 2B p. M. Godniewicz - choinka ze szpinakiem, serkiem i papryką,
  • 3B p. A. Chrapkiewicz - ślimaczki z serem i szynką, brzoskwinie w cieście francuskim .

Do konkursu przyłączyły się również podopieczne z Pielgrzymowic Julita Łebska 1auP i Natalia Staszków 1aPP pod opieką p. M. Protasewickiej i p. D. Prysak, które przygotowały - parówki w cieście francuskim.

Komisja w składzie: p. E. Antos-Zawiślak, p. J. Niebudek, p. A. Chrapkiewicz oraz vice dyrektor p. B. Cieszewska miały problem z przyznaniem głównej nagrody. Wszystkie klasy wykazały się kulinarnym talentem na wysokim poziomie. 

Komisja zdecydowała o przyznaniu wszystkim uczestniczącym klasom dyplomów oraz nagrody pieniężnej. Dla podopiecznych z Pielgrzymowic zostało przyznane wyróżnienie i nagroda rzeczowa.

Wszystkim uczestnikom konkursów oraz ich opiekunom, dziękujemy za zaangażowanie i gratulujemy wygranych nagród.

Pozostałe klasy w ramach lekcji rozwiązywały krzyżówki i rebusy, oglądały filmy przygotowane przez szkolnego doradcę zawodowego w folderze na platformie Teams. Chętni uczniowie wykonali obrazki z ulubionym zawodem.

Opiekę na realizacją zadań w ramach PTK sprawowały: p. Agnieszka Chrapkiewicz p. Ewa Antos – Zawiślak p. Janina Niebudek p. B. Cieszewska oraz wszyscy wychowawcy klas.

Do pobrania:

Podsumowanie Powiatowego Tygodnia Kariery (pdf, 556 kB)